Bezoek BMW Werke Berlin

We hebben BMW Motorrad Werk Berlin bezocht. BMW Motorrad ligt in de westelijke woonwijk van Berlijn, Spandau. Vraag je een inwoner van deze woonwijk waar hij/zij woont, dan krijg je als antwoord Spandau. Een Spandauer woont in Spandau en niet in Berlijn!

We zijn met Kok-Reisen van Leer naar Berlijn gereisd. We waren vroeg vertrokken en hebben nog een tour van ruim 1½ uur door Berlijn gereden. De chauffeur Uli, wist werkelijk alles van Berlijn en kon van bijna elk bijzonder gebouw iets vertellen, of het nu om een oud gebouw ging of om een nieuw, het maakt niet uit. Zelfs de verschillende Ambassades wist Uli allemaal te noemen, maar ook de gebouwen van CDU en FDP. Zie de foto’s hieronder voor enkele hoogtepunten. Zein niet allemaal even scherp, genomen vanuit de bus.


BMW Motorrad Werk Berlin, bouwt de 16 verschillende motoren die het BMW programma rijk is, in de Werkstad Berlin Het bedrijf telt ca 2900 werknemers. De ontwikkeling van de motoren is in München, daar werken ook nog weer 100 mensen aan. Verreweg de meeste onderdelen worden door toeleveranciers geleverd, enkele delen worden in de BMW werkstad zelf gemaakt. Zo wordt de krukas van de 4 en 6 cilinder ruw aangeleverd en wordt deze bij BMW zelf geslepen. De krukas wordt uit één stuk gesmeed, tezamen met de tandwielen, Deze worden er niet opgeschroefd. De 4 cilinder van de S1000RR en 6 cilinder van de K1600LT zijn bijzondere blokken.


De 6 cilinder is de smalst en de lichtste zescilindermotor ter wereld in de klasse vanaf 1.000cc
De 4 cilinder met 142 kW (193 Pk) en 112 Nm is het blok met het meeste vermogen ooit in een (BMW) fabriekslijn gebouwd. 
Een fotoverslag met foto’s van Gerrie Kramer, Wietse Keuning en Gerard van Oostrum.
Vertrek om 5:30 in Leer. Velen hadden al een flink stuk gereden, Maar het voelde aan als midden in de nacht.