Taats-Lager Vliegwiel / Vliegwiel verwijderen

Let op, het verwijderen van een vliegwiel heeft risico’s

Als je het vliegwiel demonteert, om bijvoorbeeld de keerring die er achter zit te vervangen, is het erg belangrijk dat de krukas wordt geblokkeerd tegen naar voren duwen. De informatie vind je in geen enkel technisch boek, zoals b.v de boeken van Peters.

Maar beslist noodzakelijk is één van de volgende twee mogelijkheden:

Je kunt de krukas blokkeren door een doek tussen de dynamo rotor en het deksel te doen. Dat is één methode. (Rein Groenewold)
Ook kun je  een hulpstukje maken van een inbussleutel met een aangesoldeerd plaatje ter grote van een euro. De lengte van de inbussleutel is 19 mm, zie figuur.

Hoe ga je te werk. Plaats het vliegwiel in het bovenste dode punt OT (Obere Totpunkt) Bij montage kun je dan het vliegwiel er weer net zo opzetten dat de ontstekingsaanduiding weer op de goede plek zit.

Verwijder het voorste motor deksel en plaats een doek voor de rotor of plaats het hulpstukje in de inbusbout van de rotor. Monteer het deksel weer, en zorg ervoor dat wanneer je een doek gebruikt, er ook druk op de rotor komt. Nu kan de krukas niet meer naar voren worden geduwd als het vliegwiel is gedemonteerd.

Als krukas zo’n 6 mm naar voren geschoven wordt, dan kan het binnenste axiale drukring uit zijn fixeerholtes springen. In het blok zitten twee axiale drukringen en in dit geval is de innere Kurbelwellen anlaufscheibe de boosdoener. Wanneer dit gebeurd en je monteert het vliegwiel zonder dit te weten, dan komt de axiale drukring klem te zitten, kan beschadigen, maar ook het carter kan beschadigen en de krukas wil niet draaien. Vermoed je dit probleem, dan kun je het zien als je de rechter cilinder verwijderd. Is het een feit, dan is alleen totale demontage van de krukas noodzakelijk, incl. alles wat daar bij komt kijken. De foto links toont de verwrongen drukring na demontage van de cilinder. Het is een foto van Roelof Robbertsen die deze kennis niet had. Het staat dan ook in geen enkel handboek, dus Roelof valt niks te verwijten. We zijn Roelof dankbaar voor de foto.

Een overzicht schema is voorhanden, (zie onder), alleen staat nr 8 (2 drukringen, waarvan de binnenste het probleem is) wel getekend, maar niet aangegeven in de tekst. Zo is het nu ook in alle werkplaats boeken.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2, dus, blokkeer de krukas!