Sleutelworkshop Marum-2015

Tijdens de Gooi rit komen Bob en Wouter in gesprek over onze motoren en de koudwatervrees die wij hebben om zelf het onderhoud te gaan doen.
Bob heeft eerdere ervaring met de motorworkshop en het sleutelen onder begeleiding van Tjibbe van Houten als ‘persoonlijke monteur’.
We komen dan ook tot de conclusie dat dit voor ons beide een goede optie is. 24 oktober was het  dan ver en zijn we afgereisd naar het hoge Noorden voor de sleutel workshop bij Tjibbe.
Tjibbe ontpopt zich als een gastvrije gastheer en onthaalt ons op koffie om weer wat warm te worden. 
s ’Middags weet hij ons een kop dampende bonensoep voor te zetten.
Onderdelen van onze motoren worden door ons geïnspecteerd, de handen worden steeds zwarter en we worden beiden zowaar steeds handiger in het sleutelen.
Het  ‘What to Do’ lijstje dat we beiden hebben blijkt echter veel te lang te zijn.
Met Groningse humor verpakt in een Fries jasje kijkt Tjibbe ons bemoedigend lachend aan als wij beiden aan de verkeerde kant van het motorblok pogen de kleppen af te stellen en helpt hij ons snel weer verder.
Dat er animo is voor het doe het zelven  blijkt wel uit dat er meerdere lotgenoten, allen besmet met het BMW virus, ieder op hun eigen niveau aan het klussen zijn.Tjibbe heeft dan ook zijn handen vol om iedereen voldoende aandacht te geven. De zaterdag vliegt voorbij en Bob en Wouter kijken elkaar na afloop tevreden aan over  alle klusjes die op ons lijstje zijn afgestreept. We zijn verbaasd over wat we allemaal gedaan hebben: versnellingsbakolie vervangen, motorblokolie  en het oliefilter vervangen, kleppen gesteld, klepgeleiders opnieuw opgesloten, cilinderkoppen nagetrokken, ontsteking afgesteld, achterband vervangen, lager achterwiel vervangen, claxon tot leven gewekt en een onwillige startknop tot de orde geroepen.

De beloning krijgen we als we de lange weg terug naar huis rijden met een motor die als herboren de kilometers asfalt verslindt.

Bob van den Meiracker & Wouter te Grotenhuis