Classic Tour 2013

Dit jaar hebben van onze club er 10 mensen op 9 boxers meegedaan met de BMW classictour in de Ardennen die door Hans Crabbe en Walter Rosaleth van onze Belgische boxervrienden georganiseerd wordt.

Zaterdag 23 augustus vertrokken Rien, Bert, Niels en Wim vanaf de Velperpoort, via Nijmegen / Groesbeek werd het eerste stukje stuurweg genomen over de Zevenheuvelenweg. Daarna via binnenwegen op naar de Boxertoko in IJsselstein, de koffie smaakte goed en Wim zag een mooie BMW café-racer  buiten staan. Toen gezegd werd dat een een ‘demo’ was moest er natuurlijk een proefrit gemaakt worden …. en met open uitlaten verliet Wim het terrein voor wat later bleek een teleurstellend ritje ; het ding stuurde voor geen meter !  Maar dat was ook niet de bedoeling ; hij moest alleen zo hard mogelijk van café naar café !
Via diverse dorpjes eindigend op ‘sel’ (de zeven zaligheden ??) reden we naar Hunsel waar de Hobbyist z’n toko heeft, ook daar was de koffie lekker maar moesten we wel wat aanhoren / rechtpraten over het forum de de site van de boxerclub ; daar staat op dat de Hobbyist alleen een ‘dozenschuiver’ is …… ( Wat inmiddels is aangepast op de site en een excuus telefoontje naar de Hobbyist. Pieter)
Daarna via een stukje A2 al snel lekker sturend over bochtige Limburgse heuvelwegen richting Valkenburg waar de Cauberg op ons lag te wachten. Daarna via de Bemelerbergweg naar Sibbe waar we omstreeks 18:00 uur bij de motorherberg La Chaussee aankwamen.
Henk vertrok die dag van in de regen vanaf Oignies in de Ardennen. Het werd pas droog in de buurt van Valkenburg, waar hij als eerste bij La Chaussée in Sibbe aankwam. Een half uur later arriveerden ook Rien,Bert, Niels en Wim, en konden ze hun boxers aanschuiven in de garage. Ja, ook de motoren sliepen binnen. Na wat voorborrelen samen met de andere gasten konden we starten met de heerlijke barbecue die gastvrouwe Mariëlle en gastheer Paul voor alle gasten hadden voorbereid. Inmiddels arriveerden Hans en Nancy ook en waren we compleet, ze werden vergezeld door een bekende op een BMW boxer, later bleek het  ook een ‘bekende’ van Bert te zijn ! Hij had wel een zeer opvallende BMW door de heeele grote en opvallende benzinetank van maar liefst 43 liter !
De eerste avond was weer een gezellig samenzijn, inclusief wat kletsen met de andere gasten. De sfeer die de eigenaars van de motorherberg hebben gecreëerd is erg behaaglijk en uitnodigend om met alle aanwezigen er een leuke avond van te maken. En dat is goed gelukt!  

Zondag: Na een prima ontbijt werden om 10 uur de BMW’s gestart met belangstellende blikken en oren van de andere motorgasten. De classictour zou pas rond 13:00 uur beginnen en daarom genoeg tijd om in de ochtend een rondje tot te voegen. Rien had een schitterende route in het Limburgse heuvelland gemaakt en dat hebben we met veel plezier gereden. Wat zijn er daar nog veel bochten en zelfs haarspeldjes te vinden. Het weer was droog en zonnig en het wegdek prachtig asfalt. In Gulpen aan de koffie terwijl meneer pastoor zijn parochianen de kerk in lokte met een enorm kabaal van loeiende klokken. De koffie viel er goed in en volgens Wim was ook de vlaai goed te pruimen (pruimenvlaai). En verder ging het weer via mooie Limburgse weggetjes richting Visé. Over de grens hobbelden we zo nu en dan over een route dégradé. In Visé zagen we ook Leon, Pieter en Theo en zo waren we met zijn tienen op 9 boxers van onze club. Natuurlijk kwamen van alle windstreken diverse soorten en maten klassieke boxers gebouwd na 1970. BMW’s van voor 1970 valt in de categorie oldtimers, aldus een leuke Belg die in Vlaanderen een BMW-club heeft opgezet.

De inschrijving voor de classictour werd beloond met een luxe broodje/gebak van de organisator die banketbakker is. Na alle andere boxers te hebben bewonderd, er stond een mooie caféracer bij, werd het tijd om aan de tour te beginnen. Deze ging door 3 landen en was goed voor 211 km stuurplezier. Het eerste leidde ons naar de weggetjes in Limburg waar we eerder die ochtend het landschap van de andere kant al hadden bewonderd. In Gulpen was de eerste stop waar bleek dat Nancy van het hobbelen over de Belgische straten het in de rug had gekregen, Hans en Nancy gingen vanaf hier terug naar Sibbe. De 8 boxers vervolgden de rit van de classictour. Deze ging terug de Ardennen in met mooie bochten en prachtig landschap. Van de Belgische Ardennen ging het naar de Duitse kant van deze heuvels. Mooi, maar helaas begon het ook te regenen. Het natte wegdek vertraagde het tempo een stuk. De stop in Monschau hebben we overgeslagen en verderop in Eupen gezocht naar restaurantjes. Veel waren er (nog) dicht en uiteindelijk zijn we bij een Marokkaans restaurant terecht gekomen. Deze was erg blij om onze groep binnen te krijgen en trok alles uit de kast om het ons naar de zin te maken. En dat lukte. We genoten zo onverwacht van een heerlijke couscous of tajine schotel. De kelner/eigenaar vroeg of hij foto’s van de motoren mocht maken die voor zijn restaurant stonden geparkeerd. Ook voor hem een wat ongebruikelijke doelgroep, en ook wij kwamen niet dagelijks bij een Marokkaan eten. Hier namen Leon, Pieter en Theo afscheid om naar huis terug te rijden. Zij zijn dus in één dag vanuit Nederland heen en terug gereden om aan de classictour mee te doen. Dat zijn heel wat kilometers bij elkaar op één dag. Aangezien het nog steeds nat was en het begon al later te worden hebben ook de anderen het laatste stukje tour gelaten voor wat het is en reden richting Sibbe. Daar zagen we Hans en Nancy weer en werd het een gezellige avond met de nodige trapist en andere bieren. Met de 4 overige gasten overige gasten erbij hadden we veel plezier en de kreet van de avond kwam uit een Jiskefet aflevering: RRAARRRR!  Niet al te vroeg en met voldoende spraakwaters is het bed weer opgezocht.   
 
De volgende ochtend, maandag, hebben we besloten om er weer een mooie stuurdag van te maken en de hele route in de Eifel te doen die Rien had voorbereid. Na een stevig ontbijt en nog eens bekijken van alle spreuken die in de bar hingen hebben we de motoren weer uit de garage gehaald. Nog even afscheid van de andere gasten en on the road again. Met mooi droog weer zijn we gestart.  Wat een mooie wegen en een hoeveelheid mooie bochten en flinke haarspeldbochten hebben die dag gehad. Petje af voor Rien die de route heeft uitgezet. Aangekomen in Monschau zijn we die Altstadt ondanks een verbod toch maar   ingereden. Een paar motoren voor een café geparkeerd waarvan de eigenaresse dat alleen toestond wanneer we op haar terras gingen consumeren. Terwijl ernaast wel heel lekkere bonbons en gebak ons lokten. Toch maar de koffie besteld bij de eerste dame. En verder ging het weer, opnieuw prachtig bochtenwerk en mooie uitzichten.

De software van Garmin heeft haar aanwezigheid laten gelden door ons zo nu en dan te verleiden richting doodlopende of foute weggetjes. Dan ging de arm weer in de lucht van de voorrijder met ronddraaiende beweging. Rien en Wim wisselden elkaar regelmatig af in het voorrijden, als de ene Zumo verschilde met de andere. Het heeft ons daarentegen ook een extra rondje opgeleverd langs de Rursee, zo kregen we de mooiste bochten van die dag dubbel. Wat kun je je nog meer wensen, dank aan het Zumoteam Rien en Wim!
Bij het inrijden van een doodlopende weg hebben een aantal motoren maar gewacht tot men weer terug kwam gereden. Ondertussen hier en daar zoeken om de route weer goed op te kunnen pakken. Door de verwarring die dat opleverde zijn hebben Hans en Nancy gewacht op een paar motoren, maar die hadden zich al bij de teruggekomen groep gevoegd. Zo zijn we ondanks bellen elkaar toch kwijtgeraakt. Niels moest voor zijn werk weer om 17:00 uur in Almelo zijn. Na wat gereken heeft hij vanaf dat moment  voor de snelste route huiswaarts moeten kiezen, en toen waren we nog met zijn vieren om de tocht af te maken.
   
Er was wat regen van weinig betekenis gevallen, maar de wegen waren er wel nat van geworden, dus de tweede helft van de Eifelrit ging iets rustiger dan de start met mooi droog weer. Uit de Eifel gekomen waren de wegen weer droog en vlot te rijden. Net boven Aken hebben we weer lekker gegeten bij een grillrestaurant van een Turkse eigenaar. En het eten was er prima. Toen ook besloten om de snelste route naar Nederland te volgen, en dat was precies de zelfde als de route die Rien ver van te voren had uitgezet. Toeval? Het is een prachtige dag geworden met vele mooie kilometers. Wim had nog afspraken in Didam/Zevenaar en in de buurt van Gogh heeft ieder zijn eigen weg gevolgd naar huis of afspraak elders.

We kijken terug op een mooi en zeer geslaagd Limburg-Ardennen weekend met vele hoogtepunten.
Henk.
Tekst Henk en Rien Foto’s Bert en Pieter.