Doorzetters Rit 2014

BMW Boxerclub doorzetter rit gereden op 29 november 2014

Piets weerbericht van vrijdag 28 november 2014 voor de zaterdag. In het land grote temperatuur verschillen. In het zuiden 6 graden en in het westen en midden van het land 3 graden. Uit het oosten waait een matige -en aan de kust een vrij krachtige wind. Hierdoor voelt het weer koud aan. Overal in het land is wel de zon erbij. Oan ’t moarn, tot morgen.

Vanuit Monnickendam waar ik had overnacht in de ouderlijke bedstee, was het slechts een kwartiertje via Overleek naar Ilpendam. De choke bleef er vanwege de kou er tot Ilpendam op staan. Dit was wel even wennen voor een Boxer (80/7) uit het warme zuiden.
In Ilpendam trof ik de volgende doorzetters: voorrijder en organisator Ronald Muis (60/7) met zijn introducés Arjan (60/6) en Rob (75/7) . Verder waren aanwezig Jaap Bulle (100/ GS), Frank Bootsman (100/7 RT) Pieter Fokkema onze ankerman (100/7) en Hans Oltshoorn met de Renault Megane??? Hans kwam gezellig een bakkie mee doen in het Wapen van Ilpendam en ons uit zwaaien. Hij had helaas vandaag andere verplichtingen.

Het ochtenddeel van de rit voerde ons via Broek in Waterland naar de bochtige dijk langs het IJsselmeer. Rustig bochtjes draaien en niet harder dan 60 à 70 km per uur. De koude wind krijgt achter de dijk geen vat op ons. We genieten van de mooie natuur en de ontelbare watervogels op de binnenwateren. Maar dan over de dijk, die ons voert naar het eiland Marken, heeft de gure wind vrij spel en het lijkt wel alsof ik in mijn hempie op de motor zit. Er staan witte koppen op de golven. Het eiland is verboden voor motorvoertuigen, zodat we via de parkeer plaats rechtsomkeert moeten maken. Op een parkeerhaven genieten we van het weidse uitzicht. Helaas geen zeilende bruine vloot meer in deze tijd van het jaar. Rob haalt zijn winterwanten uit de koffers en we ronken achter Ron aan, richting Edam. We doorkruizen in Edam, de Edammer kaaskapel.

erder gaat de rit langs de IJsselmeerdijk, om via Oosthuizen uit te komen bij restaurant-koffiehuis Spijkerman in Purmerend. De warme chocomel met een hamburger over de sluis’ vinden gretig aftrek. De vriendelijke bediening is blij met onze klandizie, maar vind het wel jammer dat er twee motoren achter de hekken op haar terras staan geparkeerd. Alsof er nog mensen met deze temperaturen een terrasje zouden pikken. Bij het vertrek rijdt Arjan spontaan over het terras, tussen het terrasmeubilair, de weg op. Ik heb hem daarna overigens niet meer terug gezien.

We duiken de Beemsterpolder in. Binnen de Beemster liggen de dorpen Middenbeemster, Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster, alsmede de buurtschappen Halfweg en Klaterbuurt. De polder, die in 1612 droogviel, werd in 1999 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst geplaatst. De middag vordert gestaag en de km’s schieten terwijl we genieten van de mooie omgeving, onder ons door. De lucht wordt grijzer en de temperatuur daalt gevoelsmatig onder nul. Via Ursem en Rustenburg komen we in Wognum, waar Jaap afscheid van ons neemt. We komen via Zwaag en Blokker wederom uit bij de IJselmeerdijk. Ditmaal rijden we OP de dijk in de volle wind richting Venhuizen, het laatste stuk is ‘meer voor mannen’. Ik voel me een echte doorzetter als we uiteindelijk via ‘Pieterdorp’, onze eindbestemming, de parkeerplaats van McDonald bij Enkhuizen opdraaien. Na een sanitaire –en benzinestop gaat iedereen zijn weegs. Voor mij restte nog een mooi stuk ijzig koude dijk Enkhuizen-Lelystad en een snelweg ritje naar Nijmegen. Mijn BMW heeft nu 3 maanden huisarrest vanwege de belastingregel. Ron bedankt voor de organisatie en de mooie route.

Louise Nieboer